Biblioteca Pere Gual i Pujadas
(Canet de Mar - Maresme)

Canet de Mar - Biblioteca Pere Gual (Foto: Albert Esteves, 2007)

Canet de Mar - Biblioteca, l'edifici original

AutorLluís Planas Calvet
Situació Pg. de la Misericòrdia, 13
El 1915, la Mancomunitat de Catalunya va crear el Servei de Biblioteques Populars projectat per Eugeni d'Ors. L'edifici de Canet va ser dissenyat per Lluís Planas Calvet (1879-1954), que després de treballar amb Puig i Cadafalch, va passar al Servei de Construccions de la Mancomunitat de Catalunya. L'esquema compositiu és idèntic al de les biblioteques de Valls, Olot, Sallent i les Borges Blanques. Va ser construïda l'any 1919 i duu el nom del franciscà canetenc Pere Gual i Pujadas. El seu estil classicista encaixa plenament dins els plantejaments estètics del noucentisme.

L'entrada està precedida per un pòrtic amb columnes i pilastres dòriques. Són interessants els fanals de forja que hi ha als seus costats, provinents de l'edifici de l'ajuntament. Als anys 60 es van eliminar les torres laterals circulars de fines columnes i cobertes amb cúpula per afegir-hi un auditori, fet que dona lloc a un coronament llis. L'any 1999 es traslladà la biblioteca a l'edifici de l'Ateneu Catalanista.