Església parroquial de Sant Miquel Arcàngel
(Molins de Rei - Baix Llobregat)

Molins de Rei - Església de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2017)

Molins de Rei - Església de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2008)

Molins de Rei - Església de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2022)

Molins de Rei - Església de Sant Miquel. Vitralls de Jaume Mercader-Miret

Molins de Rei - Església de Sant Miquel. Vitralls de Jaume Mercader-Miret (Foto: Albert Esteves, 2022)

Molins de Rei - Església de Sant Miquel. Capella del Sant Crist. Vitralls d'Andrea Ortega

Molins de Rei - Església de Sant Miquel. Capella del Sant Crist. Vitralls d'Andrea Ortega (Foto: Albert Esteves, 2022)

Molins de Rei - Església de Sant Miquel. Maqueta de l'església antiga

Molins de Rei - Església de Sant Miquel. Maqueta de l'església antiga (Foto: Albert Esteves, 2022)

Molins de Rei - Església de Sant Miquel, església antiga (destruïda)

AutorJoan Gumà Cuevas
Situació Plaça de l'Església
La primera església parroquial de Molins de Rei va ser construïda l'any 1209 i ampliada a començament del segle XVII. Entre els anys 1850 i 1870 es va substituir per un nou temple d'estil neoclàssic, de més grandària, que va ser destruït l'any 1936. Acabada la guerra es va projectar l'actual edifici, obra de l'arquitecte municipal Joan Gumà Cuevas, construït entre 1942 i 1945, juntament amb la nova plaça que es va poder urbanitzar amb l'enderroc de les cases que hi havia al davant.

És un edifici de tres naus, separades amb columnes aparellades. La central és més alta i està oberta amb una volta semi el·líptica. Hi ha un transsepte, amb cúpula sobre el creuer. L'absis, de grans dimensions, és semicircular. Del frontis destaca el poderós campanar, amb creus a les quatre cares. Tot l'exterior està recobert amb pedra artificial. La decoració interior en mosaic, en un estil neobizantí, és de Santiago Padrós Elías, i els vitralls, uns, amb disseny i execució del taller Granell i Rigalt (cúpula,1958 i altar del Roser, altar de la Sagrada Família, 1959, altar de sant Isidre) i altres, de Rafael Caseres (presbiteri, de 1945-53), Jaume Mercader-Miret (porta posterior, de 1991, capella del Santíssim, 1992, altar sant Antoni Abat, 1995, altar de la Puríssima, 2000 i centrals de la façana, 2007), Ramon Rogent Perés (altar sant Antoni de Pàdua, 1947), Pilar de Ahumada (altar M. D. de Montserrat, 1996), confeccionats per Vitralls Bonet. Com els de 2015 -els laterals de la façana i els de la capella del Sant Crist i M. D. dels Dolors-, obra d'Andrea Ortega.

Respecte a l'escultura, cal destacar les obres de Francesc Juventeny Boix i Joan Cardellà Crusells.

Parròquia de Sant Miquel: Guia del temple