Castell de Santa Florentina
(Canet de Mar - Maresme)

Canet - Castell de Santa Florentina (Foto: Fons fotogràfic C.E.C., inicis segle XX)

Canet - Castell de Santa Florentina (Foto: Marcel·lí Gausachs - Fons C.E.C.-, anys vint)

AutorLluís Domènech i Montaner
Situació Camí de Canet a Santa Florentina
A la part alta de la vall de Canet, enmig de boscos, l'antiga "domus" de Canet està documentada des del segle XI. Va ser propietat de diverses famílies al llarg dels segles, fins que a la fi del segle XVI va passar a mans dels Montaner. Entre 1901 i 1907 va ser reconstruït per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, nebot del propietari, l'editor Ramon de Montaner i Vila, comte de la Vall de Canet. Hi intervingueren també Antoni Samarra i Dídac Massana com a escultors.

El seu aspecte és el d'un castell medieval, amb altes torres emmerletades, un gran pati tancat, una capella amb cripta -el més modernista- i diversos salons senyorials. Del primitiu edifici romànic en resta una estança amb una torre rectangular. Al pati es pot contemplar una galeria gòtica traslladada des del monestir del Tallat (Vallbona de les Monges).

Per a la cripta: Pons Tojouse, Valentí: Domènech i Montaner. Arquitectura funerària. Domenechiana, VIII, n. 16, C. E. Lluís Domènech i Montaner, 2020