Can Rabassa
(Santa Susanna - Maresme)

Santa Susanna - Can Rabassa

Santa Susanna - Can Rabassa (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació
Masia originària probablement del segle XVI, època en que era coneguda com Can Palomeres d'Avall. Va ser adquirida per la família Rabassa a la primera meitat del segle XIX. Un segle després va ser profundament reformada per Joan Rabassa i Dalmau. En aquella reforma es va aprofitar una finestra gòtica, de procedència desconeguda, situada a l'esquerra de la porta principal. És geminada, amb dos arcs conopials molt apuntats i guardapols rectangular amb bustos esculpits a les mènsules. Al pis superior hi ha un
altre finestral gòtic, instal·lat l'any 1977 i procedent de la casa Rabassa de Calella, propietat de la mateixa família des del segle XV i que havia estat enderrocada. És d'arc carpanell amb guardapols conopial recolzat en mènsules amb bustos esculpits, i traceria calada amb cinc caparrons de nens.

Qui va fer la gran transformació de Can Rabassa va ser el gendre de Joan Rabassa. El gendre, Dr. Josep M. Massons Esplugas, Creu de Sant Jordi 2008, fill predilecte de Santa Susanna, es va casar amb la filla de Joan Rabassa Dalmau: Leocàdia Rabassa Raab. El Dr. Massons va fer les modificacions actuals de la casa durant la dècada dels anys 60 del segle XX. Actualment la casa està catalogada com Bé Cultural d'Interès Local per l'Ajuntament de Santa Susanna.

(Informació proporcionada per Maria Teresa Massons i Rabassa)