Can Torrent del Mas
(Santa Susanna - Maresme)

Santa Susanna - Can Torrent del Mas

Santa Susanna - Can Torrent del Mas (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Urbanització Can Torrent - Carrer Lleó
Masia documentada des de l'any 1325. Degué ser reconstruïda al segle XVII i modernament ha estat restaurada amb gran encert. La planta és rectangular, molt ampla, i l la teulada a dos aiguavessos.Està envoltada d'un mur i té un ampli jardí al voltant. El portal és adovellat i les finestres són de llinda recta amb brancals i ampit de pedra. En dos dels angles hi ha unes petites construccions cobertes amb cúpula que semblen garites de vigilància però que deuen correspondre a les comunes del pis superior.

Maria Teresa Massons ens proporciona la següent informació:

Can Torrent és una masia no usual a aquesta contrada en el sentit de tenir quatre garites i també un mur de pedra al voltant de la casa. És aquest mur el que m'ha fet pensar que les garites devien ser garites de vigilància i que en ser cambres que tenien un ús excessivament limitat, ser airejades i amb finestres molt petites -això preservava la intimitat i obviava la necessitat de vidres- van arribar a tenir un ús complementari com a comunes i, llavors a altres cases van construir comunes en forma de garites (a la masia de la meva família i altres).
Fer un mur de pedra és una bona defensa més que contra pirates (utilitat de les torres de guaita), contra lladres de camí ral i possiblement també escamots de soldats com es va esdevenir a les guerres del segle XVIII i XIX. Encara més, si el mur ve complementat per garites que permetin disparar a cobert.
Si la meva teoria és certa, ens trobaríem amb un exemple fantàstic de com la pagesia va saber afegir un ús complementari i quotidià de quelcom que els militars haurien limitat a la funció defensiva.