Muralles romanes
(Tarragona | Part Alta Nord - Tarragonès)

Tarragona - Les muralles des del cementiri

Tarragona - Les muralles des del cementiri (Foto: Albert Esteves, 2008)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Pg. Arquelògic
El nucli històric de Tàrraco està envoltat per la muralla, iniciada cap a la fi del segle III aC, durant la segona guerra púnica, i ampliada al llarg del segle II aC. La base és de tipus ciclopi, consistent en grans blocs de pedra poc treballada que, en cinc punts, s'obre formant unes portes baixes i estretes. Damunt l'obra ciclòpia hi ha murs encoixinats també d'època romana o bé reconstruïts a l'edat mitjana. Els diferents trams estan units per torres defensives. Les portes principals s'obrien a cadascun dels punts cardinals. Algunes encara són ben visibles, bé que modificades en èpoques tardanes. La longitud inicial de la muralla era d'uns quatre km, però en l'actualitat només se'n conserva un, que es pot contemplar tot resseguint el Passeig Arqueològic, i que permet contemplar també les fortificacions bastides als segles XVII i XVIII.