Casa de l'Aigua (Hotel Eixample 1864)
(Barcelona | La Torre de les Aigües - Barcelonès)

Barcelona - Consell de Cent, 371 / Llúria, 60 (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Consell de Cent, 371 / Llúria, 60 (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorAntoni Valls Galí
Situació Llúria, 60 / Consell de Cent, 371
És una de les quatre cases promogudes per Josep Cerdà entre els anys 1863-64, les primeres que es van adaptar a les pautes marcades pel pla de l'Eixample, d'Ildefons Cerdà. Se la coneixia com a Casa de l'Aigua perquè tenia un pou que proveïa d'aigua la finca. La seva façana, modernament restaurada, està decorada amb pintures murals de referència clàssica. Es tracta de figures al·legòriques que simbolitzen la Natura, l'Art, la Ciència o virtuts com la Prudència o l'Esperança. Les pintures combinen més de 200 tonalitats de color. La casa ha estat remodelada per convertir-se en Hotel Catalonia Eixample 1864. La reforma es va efectuar entre 2000 i 2003 pels arquitectes Romà Arañó i Ramon Luis Mota.

Un recent estudi d'Elena Mora i Cynthia Emmi ha demostrat que les pintures, tradicionalment atribuïdes a l’artista Raffaello Beltramini, són en realitat d'Antonio Pascutti i Achille Battistuzzi.