Casa Josep Cerdà
(Barcelona | La Torre de les Aigües - Barcelonès)

Barcelona - Consell de Cent, 340 (abans de la restauració) (Foto: Albert Esteves, 2007)

EstilRomanticisme
AutorAntoni Valls Galí
Situació Consell de Cent, 340
Les primeres quatre cases projectades seguint els paràmetres establerts pel pla Cerdà ocupaven les quatre cantonades de la cruïlla Roger de Llúria - Consell de Cent. Van ser bastides al voltant de 1862. En resten només tres, algunes d'elles reformades modernament. La casa del núm. 340 tenia les façanes recobertes originalment amb pintures murals que van ser cobertes de pintura vermella als anys setanta. L'any 1986 es van rehabilitar amb una reinterpretació de l'original, feta pel pintor Jordi Castells. Podem veure diversos personatges, escultures i elements arquitectònics de tipus clàssic. L'any 2017 les pintures van ser restaurades per Elena Moral i Cristina Macho, que es van ocupar també de la investigació històrica. El resultat és una reinterpretació el més fidel possible dels dibuixos originals.

L'estudi realitzat per Elena Moral i Cynthia Emmi ha demostrat que les pintures, atribuïdes tradicionalment a Raffaello Beltramini, eren en realitat dels artistes italians Antonio Pascutti i Achille Battistuzzi, que aleshores ja eren coneguts a Barcelona pels seus treballs d’escenografia al Liceu.

La casa era coneguda al segle XIX com la Casa de les Germanetes perquè acollia la congregació religiosa de les Germanetes dels pobres.