Sant Pere de Riu
(Tordera - Maresme)

Tordera - Sant Pere de Riu

Tordera - Sant Pere de Riu (Foto: Maite Sújar, 1997)

Situació Camí de Sant Pere de Riu
InterèsEspecial interès Interessant
Formava part de l'antic terme d'Hortsavinyà i per això forma part del terme de Tordera. Tanmateix, des del punt de vista eclesiàstic i popular ha estat sempre vinculada a la parròquia de Pineda, des d'on s'hi accedeix amb més facilitat. Està documentada des de l'any 1185. El 1246 va passar a dependre del monestir de Sant Salvador de Breda. Manté l'estructura original, del segle XI, amb nau única i absis semicircular, i un campanar tardà, de planta quadrada, coronat per un pinacle piramidal entre merlets. El seu aspecte actual és, en gran mesura, fruit de les ampliacions realitzades durant el segle XVIII. La part antiga millor conservada és l'absis, on encara són ben visibles les lesenes i arcuacions de tipus llombard. Aquesta ornamentació és també visible al mur de migdia, on hi havia l'antic portal, que conserva encara dos finestrals romànics. Al camí d'accés a l'església va ser descoberta una necròpolis alt-medieval.