Ermita de Santa Maria de Sales
(Viladecans - Baix Llobregat)

Viladecans - Ermita de Sales

Viladecans - Ermita de Sales (Foto: Albert Esteves, 2006)

Viladecans - Ermita de Sales (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1916)

Situació Crtra. de Barcelona a Castelldefels. Cementiri.
És una petita capella documentada des del 1143. D'època romànica es conserva la nau, coberta amb volta de canó. L'absis, poligonal, té volta de creueria de tradició gòtica, obra segurament del 1586. La porta és del 1694, tal com ho indica la inscripció de la llinda i segurament de la mateixa època és el porxo. Des del segle XIV fins al XIX hi va ermitans a la capella. El 1978 es va descobrir l'existència d'una vil·la romana al seu subsol i restes de pintures gòtiques i renaixentistes a l'interior, úniques per estil i temàtica. Allà hi va viure un grup de monges deodates, dedicades a Déu però independents respecte al bisbe i amb cert poder econòmic.

Restaurada el 1995, el 2006 i novament, el 2021.