Fòrum Provincial
(Tarragona | Part Alta Nord - Tarragonès)

Tarragona - Mur del fòrum (Foto: Albert Esteves, 2007)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
EstilArt antic
Situació Plaça del Fòrum
En època de l'emperador Vespasià (cap al 73 dC), Tàrraco va viure un extraordinari impuls que es va traduir en un profund canvi urbanístic. A la part alta de la ciutat es va aixecar un enorme complex d'edificis oficials, articulat a partir d'un eix de simetria que enllaçava el temple amb el circ. Constava d'un recinte més alt amb una plaça rectangular porticada i ornada amb columnes, estàtues i relleus esculpits, una part dels quals es conserven als museus de la ciutat. Més vall hi havia una altra terrassa, connectada amb una escalinata, on s'abocaven els principals edificis governamentals, com el tabularium (arxiu) o l'arca (hisenda). Amb la caiguda de l'Imperi el conjunt del Fòrum va entrar en declivi i, a partir del segle V, els seus murs van començar a ser desmantellats i utilitzats per construir habitatges i més tard els edificis religiosos i senyorials de l'edat mitjana. Amb tot, se'n poden trobar restes a l'interior de moltes cases i en carrers i places, com la del Fòrum.