Colònia Güell: Recinte industrial
(Santa Coloma de Cervelló - Baix Llobregat)

Colònia Güell - Recinte industrial (Foto: José Antonio, 2010)

Colònia Güell - Recinte industrial (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorFrancesc Berenguer Mestres (atrib.)
Situació Colònia Güell: Av. Ferran Alsina
Fàbrica tèxtil fundada per Eusebi Güell i Bacigalupi el 1890 per traslladar-hi la del Vapor Vell, de Sants. L'any 1945 va ser adquirida per la família Bertrand Serra. Va estar en funcionament fins a la crisi del sector tèxtil, l'any 1973. Actualment és un parc empresarial.

Des dels seus orígens constituïa un recinte tancat i separat de la Colònia i constava de diversos edificis destinats a cadascuna de les fases del procés de tractament del cotó: l'edifici de filatures, els telers, el tint, l'assecador, el tallador, l'edifici per la màquina d'aprest, el taller de fusteria i la serralleria. Hi havia també els edificis administratius i el consultori mèdic. L'edifici de filatura era el principal i seguia el model arquitectònic de Manchester, a base de maó vist i grans finestrals.

Els principals edificis del recinte van ser rehabilitats entre 2001 i 2004 per Òscar Tusquets Blanca.