Vil·la romana de Centcelles
(Constantí - Tarragonès)

Vil·la romana de Centcelles (Foto: Joan Grífols, 2007)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
EstilArt antic
Situació Afores, s/n
El primer assentament romà a Centcelles es va produir cap a mitjan segle I aC. Poc després es va construir una primera vil·la, de la qual se'n conserven molt poques restes. Les edificacions que ara es poden veure són més tardanes, probablement de mitjan segle IV. La vil·la tenia planta rectangular, amb una part destinada a habitatge i una zona termal. La part més interessant és la gran sala circular, amb cripta, coberta amb una cúpula de mosaic sota la qual hi havia pintures murals. S'ha conservat una bona part d'aquesta decoració. S'hi poden observar temes de cacera, escenes de l'Antic i Nou Testament (les més antigues del món romà) i al·legories de les quatre estacions de l'any.

No està clara la funció d'aquest monument. Per a alguns estudiosos correspon al mausoleu de l'emperador Constant, que apareix representat al mosaic, i que va ser assassinat l'any 350. Per a altres estaria destinat a algun membre important de l'Església o de l'alta aristocràcia.