Cal Cadernal
(Salomó - Tarragonès)

Salomó - Cal Cadernal, mur de la tanca

Salomó - Cal Cadernal, mur de la tanca (Foto: Albert Esteves, 2008)

Salomó - Cal Cadernal, mur de la tanca (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Carrer Josep Nin
InterèsEspecial interès Interessant
Important edifici senyorial que va pertànyer a la família Nin, un llinatge de cavallers que va tenir gran poder i influència durant el segle XVII. En morir sense descendència masculina Joan Nin i Vidal, l'any 1707, el patrimoni va ser venut al noble Manuel de Fontanilles, de Torredembarra.

L'edifici, restaurat modernament, consta d'un cos principal i una torre de planta quadrada. El cos principal té planta rectangular i teulada a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal. Les diverses dependències annexes han estat demolides en urbanitzar-se tot aquest sector, inclosa una part de la tanca emmerletada que protegia el clos. De la façana en destaca el portal adovellat, inicialment de punt rodó i posteriorment rebaixat per poder donar entrada als carruatges. Damunt la porta hi ha l'escut dels Nin. La façana posterior té portal de llinda recta, amb la data gravada de 1678. La torre està documentada des del segle XVII. Té planta quadrada i està coberta amb teulat a quatre aigües. Pel que fa a la tanca, és feta de maçoneria i tàpia. La major part del conjunt pot ser datat a mitjan segle XVII.