Central Catalana d'Electricitat
(Barcelona | Fort Pienc - Barcelonès)

Barcelona - Central d'Electricitat, ampliació (Foto: Valentí Pons, 2008)

Barcelona - Central d'Electricitat, ampliació (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorPere Falqués Urpí
Situació Av. Vilanova, 12
InterèsEspecial interès Interessant
L'edifici seu de l'empresa Central Catalana d'Electricitat (després Hidroeléctrica de Catalunya) va ser edificat entre 1896 i 1899 seguint el projecte de Pere Falqués (tot i que els plànols van ser signats per Antoni Costa). Va ser ampliat entre 1910 i 1912 per Telm Fernández. És un gran edifici en cantonada, fet de maó vist, ferro i vidre. L'entrada principal està situada just a la cantonada, en un cos més alt que acull el vestíbul i els habitatges dels encarregats, i està decorada amb elements de pedra i de ceràmica. S'ha perdut el coronament original i la xemeneia.

El conjunt estava format per dues naus, on hi havia les màquines i els generadors de vapor. Al seu damunt hi havia un pis amb les bateries dels acumuladors i, a sota, dos soterranis. Al costat de les naus hi havia les oficines i els habitatges dels obrers. Fa funcionar com a central productora fins a l’any 1918 i després, fins al 1977, com estació de transformació.