Can Soler de la Torre
(Santa Coloma de Cervelló - Baix Llobregat)

Santa Coloma de Cervelló - Can Soler de la Torre (Foto: Albert Esteves, 2006)

Santa Coloma de Cervelló - Can Solé de la Torre (Foto: Albert Esteves, 2088)

Santa Coloma de Cervelló - Can Soler de la Torre (Foto: Albert Esteves, 2008)

Santa Coloma de Cervelló - Can Soler de la Torre (Foto: Anònim, Fons fotogràfic C.E.C., c1900)

Santa Coloma de Cervelló - Can Soler de la Torre (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1919)

Situació Colònia Güell: plaça de la Masia
InterèsEspecial interès Interessant
És una masia d'origen antic, documentada l'any 1444 com a Torre Burguesa, quan el senyor de Sant Climent hi va establir Joan Soler. Segurament en origen tenia una torre fortificada, d'on li prové el nom. Va resultar molt malmesa l'any 1688 a causa de la participació del seu propietari, Antoni Soler de la Torre, en una revolta contra el virrei. Va ser reconstruïda o potser només reparada pocs anys després (a la porta hi ha la data de 1692 i a una de les finestres la de 1700) pel fill de l'anterior, Antoni Soler de la Torre i Tries. A mitjan segle XVIII la família va anar a viure a Sant Boi i la masia va quedar en mans de masovers. Tot i això, l'any 1778 s'hi degueren fer reformes si ens atenim a la data inscrita al peu de la façana.

És un edifici de tipus basilical, de planta baixa, pis i golfes, amb teulada a quatre aigües al cos central. Té un bell portal adovellat i finestrals amb llinda i brancals de pedra. Les llindes llueixen uns bells escuts esculpits. Als dos extrems de la casa hi ha sengles galeries obertes amb arcs de mig punt. El portal principal es veu tallat per la construcció del balcó en època tardana, la qual cosa impedeix veure el relleu (potser un sol) que hi ha a la dovella clau.

Adossada en angle recte a la façana principal s'hi va afegir al segle XVIII una capella barroca, amb un campanar d'espadanya de tres ulls situat en sentit transversal a la mateixa capella. Està dedicada a la Mare de Déu dels Dolors.

L'any 1860, després de la mort de Baldiri Soler de la Torre i Ubach (1791-1858), el seu germà petit, Joan, va vendre l'extensa finca a l’industrial Joan Güell i Ferrer. El fill d'aquest, Eusebi Güell i Bacigalupi, va construir la colònia Güell, a partir de 1890, als terrenys de Can Soler i va encarregar la rehabilitació de l'interior de la masia a Francesc Berenguer. Els Güell en van ser propietaris fins a l'any 1960. La família Ventura feia de masovers i s'ocupava del conreu de l'hort.