Casa Joan Baptista Pons
(Barcelona | Esquerra Mitja de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Balmes, 81 (Foto: Albert Esteves, 2017)

Barcelona - Balmes, 81. Plànol 1908 - Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

AutorJoan B. Pons Trabal
Situació Balmes, 81 - 81 bis
Conjunt de dos edificis entre mitgeres dels anys 1908-1910, amb façana unitària. La composició s'estructura en tres eixos definits per les dobles obertures dels balcons. Els dos primers eixos corresponen al núm. 81 i l'altre al 81 bis. La planta baixa, amb l'entresol i el semisoterrani, tenen un tractament diferenciat, amb acabat de pedra. Cal remarcar les belles finestres de l'entresol, amb fines columnes i vitralls de colors. La resta de la façana està ornada amb relleus de pedra i esgrafiats. També és interessant el coronament., amb cornisa sinuosa, barana molt treballada i pinacles al capdamunt.

Joan Baptista Pons i Trabal (Barcelona, 1855 - 1927), promotor de l'obra, va ser arquitecte municipal de Barcelona, la Garriga i Badalona. La seva obra s'inscriu en general dins l'estil eclèctic, però té alguns projectes clarament modernistes, com aquest en concret, un exemple molt notable del modernisme residencial barceloní.