Mercat públic
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Mercat (Foto: Consell del Modernisme)

TipusMercat
AutorJosep M. Pujol de Barberà
Situació Plaça Corsini, 9
En un sector, aleshores despoblat, de l'Eixample, es va construir el nou mercat l'any 1915. És un edifici de planta rectangular, amb quatre façanes idèntiques, distribuït en tres naus paral·leles i una transversal, i cobertes amb estructura de canó. Les portes estan coronades amb l'escut de la ciutat i la inscripció esculpida de mercat públic. És interessant la reixa, que integra dos fanals.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

La planta és de creu llatina inscrita en un rectangle, amb una sola planta d’alçada i la coberta és una volta de creu de fibrociment, ressaltant els angles i centres de façanes per amplis finestrals. Els motius decoratius exteriors, la forja i la ferreria són modernistes inspirats en les solucions wagnerianes, destacant la solució de les cobertes i les columnes de ferro i la decoració de la zona de la coberta.

A cada costat de les quatre façanes s’hi repeteix una espècie de pilastra adossada a un capitell jònic, al damunt del qual hi ha motius vegetals. Sota el capitell hi ha una sèrie de garlandes d’aire classicista.

L’interior és d’estructura vista amb columnes de forja, ferro colat i cerques metàl·liques, de l'empresa “Herrería y Construcciones”. Aquesta tipologia permetia obtenir espais més oberts i més bona llum i era molt utilitzada en la construcció de mercats a partir de l’any 1868.

A la façana principal hi ha tres arcs, un de central de majors dimensions i dos de laterals. En aquests grans arcs, que són de mig punt, s’obren enormes finestrals rectangulars tancats amb gelosia de làmines a fi de proporcionar il·luminació i ventilació al local. Hi ha elements historicistes com les antefixes.

Marcel·lí Padró va ser el contractista que va dur a terme les obres.

Cada lletra de “Mercado Público” se suporta en una circumferència, la qual també està recolzada sobre petits detalls modernistes.

Mènsules als extrems de tots els arcs amb formes vegetals i complicades. Capitells dòrics de les pilastres, decorats amb motius vegetals: penjolls vegetals, fulles i rames de llorer.