Cooperativa Obrera
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Cooperativa Obrera (Foto: Consell del Modernisme)

TipusAteneus i centres socials
AutorJosep M. Pujol de Barberà
Situació Fortuny, 23 / Reding, 10-14
Projectat per Pujol de Barberà l'any 1917, no va ser definitivament inaugurat fins al 1932, la qual cosa motivà que molts dels elements modernistes previstos fossin eliminats per adoptar un llenguatge més auster, d'acord amb els nous temps. És un edifici de grans dimensions, tot i que només té dues plantes. La planta baixa és de pedra, amb obertures rectangulars amb els angles arrodonits. El primer pis té les obertures de punt rodó amb un discret trencaaigües i un acabat de ceràmica a la part del xamfrà.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

Edifici modernista projectat l’any 1917 i que no es va acabar fins al 1932, això va fer que les modes canviessin i que fossin suprimits alguns elements modernistes, substituïts per un llenguatge més auster i propi del Noucentisme. Els baixos són de pedra de llisós amb arcs escarsers a les portes, nets de qualsevol ornamentació. Construït en pedra natural, amb paraments intercalats en estuc; acusat especejament i rematada del xamfrà amb ceràmica vidrada de color groc. Baranes als balcons en ferro amb malla intercalada entre el passamà i el forjat. Verticalment, a la banda del carrer d’en Fortuny hi ha tres eixos, a cada banda dues balconades seguides que agafen dues obertures i a la part central dos balcons individuals, a la banda del carrer d’en Reding també hi ha tres eixos a cada banda una balconada individual i a la part central una balconada seguida que agafa dues obertures. A la zona del xamfrà a banda i banda hi ha una pilastra de pedra amb decoracions ceràmiques -un escut de Catalunya i un de Tarragona- i a la zona central una cartel·la amb la dada de la fundació en la cornisa superior: “Fundada en 1904”. Al primer pis hi ha els guardapols medievals sobre els arcs neoromànics.

A l’interior encara trobem les columnes de fosa de ferro colat originàries, però bona part del mobiliari s’ha perdut. L'entitat va néixer com una cooperativa de consum.