Casa Antoni Rosell (Tarragona - Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Casa Rosell

Tarragona - Casa Rosell (Foto: Consell del Modernisme)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorFrancesc de Paula Morera Gatell
Situació Rambla Nova, 2
Situada en un dels llocs més emblemàtics de la ciutat, davant del Balcó del Mediterrani, té dues façanes, que donen a la Rambla Nova i a la Baixada del Toro, on requereix dues plantes més per guanyar la mateixa alçada. La composició és de caire monumentalista, amb elements ornamentals de tipus acadèmic. Hi destaca especialment la solució cilíndrica de la cantonada, coronada amb un mirador cobert amb cúpula.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA
Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona

La parcel·la que ocupa aquesta casa és una de las més privilegiades de la ciutat de Tarragona. Consta de tres façanes i una mitgera i disposa a la Rambla Nova d’un sol cos amb baixos i tres pisos, i a la banda de la Baixada del Toro que té tres cossos amb sotobanc, baixos, entreplanta i quatre pisos. S’utilitza la pedra en tota la seva façana. Segurament, el promotor va voler un edifici representatiu d’inspiració barroca però amb un cert anacronisme en l’ús del llenguatge arquitectònic, amb una torre cilíndrica cantonera rematada amb un mirador i una cúpula brunellescciana recoberta de pissarra amb amples nervis i col·locada sobre un tambor.

Al pis principal hi ha una balconada seguida amb balustrada que es reprodueix al coronament i una tribuna. A destacar la claretat compositiva i els materials emprats, llisós i premòdols, també el treball de ferreria.

La torre amb la seva cúpula i el mirador, junt amb el disseny de la ferreria i els elements florals són els trets més modernistes.