Casa Salas Ricomà
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Casa Salas Ricomà (Foto: Albert Esteves, 2022)

Tarragona - Casa Salas Ricomà (Foto: Albert Esteves, 2017)

AutorRamon Salas Ricomà
Situació Rambla Nova, 25
InterèsEspecial interès Interessant
Obra de l'any 1907 projectada per Ramon Salas Ricomà per habitatge propi. És una casa en cantonada que consta de semisoterrani, planta baixa i tres pisos. La seva composició i els elements decoratius, de referència neogòtica, fan d'ella la casa residencial més interessant del modernisme tarragoní. A la planta baixa hi ha quatre finestres geminades, mentre que als pisos les llindes es guarneixen amb motllures i relleus esculpits, diferents a cada planta. La tribuna cantonera n'és l'element més destacat.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

Edifici totalment en pedra natural llavorada i escairada de molt bona qualitat, els murs destaquen pels carreus encoixinats i les balconades amb trencaaigües amb motius vegetals, tot plegat molt proporcionat tant en l’alternança finestra-massís com per la seva singular tribuna barroca cantonera pentagonal al pis principal i el seu coronament imaginatiu i profusament decorat que li donen l’aire de palauet urbà de tipus gòtic venecià. Cal destacar també el cancell, la llinda i la imposta platerescs, lligada i pedra en relleu al llarg de la façana, ferro forjat modernista a les baranes dels balcons i cresteria també modernista. El tancament de la façana resulta més imaginatiu, ja que la part que hauria de ser barbacana es transforma en uns pinacles profusament decorats, que trenquen la seva horitzontalitat. Tot plegat és una façana on estant aplicats tan plenament elements procedents de l’estètica neogòtica. La forja és molt acurada. Destaca la policromia amb l’ús de teules de colors.

Usa codis que categoritzaren els modernistes, com ara el dibuix d’elements historicistes i elements inspirats a l’època medieval. Probablement, és l’obra més plenament modernista de la ciutat, amb un estil historicista medieval i els millors materials: la pedra treballada per a llindes, tribuna i pinacles; i el ferro forjat a la porta principal i als balcons.

TRIBUNA

Amb estirats i estrets finestrals que donen volum a la façana. Decorats els petits capitells i els arcs conopials.
La gran mènsula ascendent que sosté la tribuna destaca pel gran nombre de motius florals i vegetals diferents.

CORONAMENT

Tot el coronament és un detall modernista i seria difícil representar visualment tots els detalls.

ENTRADA

Decorada amb autèntics motius vegetals. Decorades també amb el mateix estil les mènsules i el fris continu de sota el primer balcó. La porta d’entrada decorada amb motius florals.

LLINDES

Hi ha tres tipus de llindes: