Antic Instituto Nacional de Previsión
(Barcelona | Esquerra Baixa de l'Eixample - Barcelonès)

Barcelona - Antic Instituto Nacional de Previsión (Foto: José Manuel Fernández Ramos, 2023)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorLluís Bonet Garí
Situació Gran Via de les Corts Catalanes, 587-591
És un edifici de grans dimensions que té la façana principal al xamfrà de la Gran Via amb el carrer Balmes. Va ser projectat l'any 1946 per Lluís Bonet Garí que, alhora, projectava un edifici molt semblant, el del Banco Vitalicio. Consta d'una part baixa, amb semisoterrani, i, a més, refugi antiaeri, amb un seguit d'obertures de punt rodó, entre les quals els tres portals principals. Al seu damunt s'alcen cinc plantes. La principal, més alta i decorada amb frontons, presenta barana de balustres a totes les obertures. A la part alta del xamfrà hi ha l'àtic, coronat per un cos poligonal decorat amb elements de tipus clàssic.

Al xamfrà, a la part baixa, destaquen les dues escultures de Miquel Oslé (Maternitat i Sembrador). A l'atri d'entrada hi ha, a més, dos relleus sorgits també del taller dels germans Oslé, dues obres de joventut dedicades a l'agricultura i a la pesca.

Actualment, és la seu de ICS, però al seu moment, va ser seu de l'INP, a part de dispensari, tenir oficines de lloguer, habitatges per al director de l'organisme i els porters i serveis diversos. L'espai s'organitza interiorment a partir d'alts patis amb claraboia vidrada, amb els llocs de treball apegats a les façanes. Aquest edifici, com molts altres propers, palesa la petjada de l'Escola de Chicago a Barcelona. Des de l'entrada del xamfrà, arrenca una gran escala, que arriba fins al primer pis, on hi ha un hemicicle -la sala d'actes-, i la biblioteca.