Llibreria la Rambla (Casa Doctor Aleu)
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Llibreria la Rambla (Foto: Albert Esteves, 2022)

Tarragona - Llibreria la Rambla (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorJosep M. Pujol de Barberà
Situació Rambla Nova, 97-99
Edifici de l'any 1927 que, tot i fora d'època, utilitza un llenguatge d'herència modernista. Això es fa evident, per exemple, en la forma de les baranes, tant la del pis principal com la del terrat. En la composició de la façana destaca la gran diferència entre plantes. Així, mentre que a la planta noble les obertures es coronen amb una sobrellinda i un trencaaigües, al pis superior es retallen entre pilastres i impostes formant una mena de quadrícula. El pis més alt, amb una vidriera, és un afegit modern.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

Edifici entre mitgeres molt ben proporcionat i de gran equilibri entre les seves plantes. Té planta baixa i dues plantes d’alçada. A la primera planta hi ha una balconada seguida amb quatre portes coronades amb arcs de mig punt. Sota la barbacana hi ha uns modillons, que culminen en uns pilars que afermen la barana i que acaben com si fossin capitells jònics embellits per unes garlandes gairebé noucentistes. El llenguatge és força modernista amb l’addició d’elements medievals i formes inspirades en l’arquitectura clàssica. Hi ha impostes a la zona de les finestres del segon pis. Els elements més modernistes són: la curvatura del reixat de ferro dels balcons del pis principal i del coronament, les llindes de la porta principal i de les portes dels balcons del primer pis i l’ornamentació geomètrica de tipus Sezession del segon.

Des de l’any 1968, part dels baixos, estan ocupats per la llibreria “La Rambla” dirigida per Ramon Marrugat i que fou un centre de dinamització política i cultural.

L’any 1985 quan la compra el promotor/constructor Urbano Rifaterra restaura la façana, l'amplia amb dues plantes més i es canvia l’ús, quedant totes les plantes altes per a oficinas i altres serveis, intervenint l’arquitecte Urbano Rifaterra Espallargas i l’arquitecte tècnic Enrique Suárez Soler.