Casa Tarruella (Cal Pablo)
(Pallejà - Baix Llobregat)

Pallejà - Casa Tarruella (Cal Pablo) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Pallejà - Casa Tarruella (Cal Pablo) (Foto: Albert Esteves, 2008)

Pallejà - Casa Tarruella (Cal Pablo) (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Avinguda Prat de la Riba, 27
Gran casal de tipus eclèctic, amb elements decoratius extrets del repertori clàssic, com les columnes estriades de l'entrada, amb capitells derivats del jònic o els relleus abarrocats que envolten la porta principal. L'edifici consta de diversos cossos, d'entre els quals destaca la torratxa amb coberta troncocònica, feta d'escates de pissarra. La casa està envoltada d'un gran jardí, modernament convertit en parc públic, on encara subsisteixen alguns dels arbres originals.

La casa va ser feta construir pel doctor Josep Tarruella i es coneix també amb el nom de La Molinada. Al costat de la casa, al sector ara ocupat pel parc, hi havia els Horts de Baix, que es regaven amb l'aigua procedent d'un molí, documentat des del segle XVI, situat a la part alta del poble. Aquest sistema de rec es coneixia com la Molinada.

Actualment la casa i el parc són de titularitat municipal. El par es va inaugurar l'any 1998. La remodelació de la casa es va fer l'any 2004.