Ermita de Santa Madrona del Palau
(Sant Andreu de la Barca - Baix Llobregat)

Sant Andreu de la Barca - Santa Madrona del Palau

Sant Andreu de la Barca - Santa Madrona del Palau (Foto: Albert Esteves, 2006)

Sant Andreu de la Barca - Santa Madrona del Palau (Foto: Albert Esteves, 2008)

Sant Andreu de la Barca - Santa Madrona del Palau (Foto: Eloy F.C., 2014)

Sant Andreu de la Barca - Santa Madrona del Palau (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1917)

Situació Caseria de Palau
Profundament reformada el 1882 pel rector Gaietà Joanicó sobre la base d'una antiga ermita gòtica. Prospeccions arqueològiques modernes han descobert sota el paviment materials d'època romana. Té una nau de modestes proporcions i factura senzilla, amb les finestres laterals semitapiades. La portada s'obre amb una porta de mig punt i un òcul, emmarcats amb maons.

L'ermita va tenir un trist protagonisme durant la Guerra Carlina de 1855. L'octubre d'aquell any, la partida carlina d'en Tòfol de Vallirana (1802-1855), formada per uns 24 membres, va ser capturada a Masquefa i conduïda primer a Martorell i després a Sant Andreu de la Barca, on van ser empresonats a l'interior de l'ermita. D'allà van ser trets per tandes de quatre en quatre per ser afusellats als voltants. Els que esperaven a dins havien de patir la tortura de sentir les descàrregues que acabaven amb els seus companys. Un dels darrers a morir tenia només tretze anys.