Casa Rovira (o fàbrica Mulà)
(Cornellà de Llobregat - Baix Llobregat)

Cornellà de Llobregat - Casa Rovira. Detall entrada

Cornellà de Llobregat - Casa Rovira. Detall entrada (Foto: David Marín, 2004)

AutorBartomeu Ribas Palau
Situació Rubió i Ors, 24
Edifici en cantonada, de l'any 1912. A més d'habitatge va servir com a fàbrica de sifons, segons es pot llegir encara als esgrafiats de la façana lateral: Fábrica de gaseosas y sifones de Ramon Mulá. Cal destacar el coronament sinuós de les dues façanes i, a la principal, l'ornamentació a base de relleus florals esculpits damunt les llindes i a la cornisa, com acroteri.

David Marín ens aporta la següent informació:

La Casa Rovira o Fàbrica de Gasoses i Sifons de Ramon Mulà constava originàriament de dos habitatges separats, el 24 i el 26, amb dues escales independents, però al final es van unir i hi va viure tota la família en una mateixa casa, del carrer Rubió i Ors (antic carrer Major) i va ser construïda per l’arquitecte Bartomeu Ribas i Palau (que tenia una companyia constructora a Cornellà, la Brycsa).

La fàbrica de gasoses es construí entre 1909 i 1910 -que tancà les portes als voltants de 1968- i posteriorment es construí l’edifici. L’avi de l’actual propietari, el senyor Ramon Rovira i Montells, després de casar-se amb Rosa Aballà i Potentot comprà la casa i la fàbrica de gasoses i sifons situada a la part posterior (carrer lateral) al seu cosí Ramon Mulà, ja que aquest canvià de negoci. Una de les filles d’aquest matrimoni (van tenir 3 fills més), Isabel Rovira i Aballà heretà la propietat de la casa i de la fàbrica l’any 1978.

La casa consta de planta baixa i pis d’estil modernista. El primer pis té una llarga balconada amb quatre finestres i amb un coronament a dalt de tot de la façana format per línies sinuoses i ondulades. El mur de la façana està treballat amb el “sistema d’encoixinat” i destaquen les línies i motius florals i vegetals modernistes. Originàriament situat a la planta baixa de l’edifici hi havia l’antic despatx, dues habitacions, el gran menjador i la cuina. Accedint per una de les dues escales es podia anar a la primera planta que disposava de vuit habitacions i un bany.

Actualment, es conserva una de les dues escales -que no és l’original- i la majoria de les habitacions han estat reformades per tal d’adequar-les al seu ús geriàtric. L'actual propietari, el senyor Joan Besson i Rovira, juntament amb la seva dona són els propietaris tant de l’edifici com de l’actual residència geriàtrica i centre de dia Can Rovira.

Malgrat el pas del temps i el pas de la riuada de 1971 (que destruí gran part dels mosaics decoratius de la planta baixa i gran part del mobiliari), encara avui en dia queda un cert aire senyorial a la casa Rovira. Es pot contemplar a través dels antics quadres, cadires modernistes, llums originals, un gran armari i molts motlles d’escaiola que amb motius florals encara decoren gran part dels sostres i de les estances de la Casa Rovira
.