Casa Rovira (o fàbrica Mulà) (Cornellà de Llobregat - Baix Llobregat)


Cornellà de Llobregat - Casa Rovira

Cornellà de Llobregat - Casa Rovira (Foto: Albert Esteves, 2008)

Cornellà de Llobregat - Casa Rovira

Cornellà de Llobregat - Casa Rovira (Foto: Albert Esteves, 2008)

Cornellà de Llobregat - Casa Rovira. Detall entrada

Cornellà de Llobregat - Casa Rovira. Detall entrada (Foto: David Marín, 2004)TipusEdifici residencial
Període1911-1929
EstilModernisme
AutorBartomeu Ribas i Palau
Situació Carrer Rubió i Ors, 24
Edifici en cantonada, de l'any 1912. A més d'habitatge va servir com a fàbrica de sifons, segons es pot llegir encara als esgrafiats de la façana lateral: Fábrica de gaseosas y sifones de Ramon Mulá. Cal destacar el coronament sinuós de les dues façanes i, a la principal, l'ornamentació a base de relleus florals esculpits damunt les llindes i a a la cornisa, com acroteri.

David Marín ens aporta la següent informació:

La Casa Rovira o Fàbrica de Gasoses i Sifons de Ramon Mulà constava originàriament de dos habitatges separats, el 24 i el 26, amb dues escales independents però al final es van unir i hi ha viure tota la família en una mateixa casa) del carrer Rubió i Ors (antic Carrer Major) i va ser construïda perl’arquitecte Bartomeu Ribas i Palau (que tenia una companyia constructora a Cornellà, la Brycsa).
La fàbrica de gasoses es construí entre 1909 i 1910 (la fàbrica tancà les seves portes als voltants de 1968) i posteriorment es construí l’edifici.
L’avi de l’actual propietari, el Sr Ramon Rovira i Montells després de casar-se amb Rosa Aballà i Potentot comprà la casa i la fàbrica de gasoses i sifons situada a la part posterior de la casa (carrer lateral) al seu cosí Ramon Mulà ja que aquest canvià de negoci. Una de les filles d’aquest matrimoni (van tenir 3 fills més), Isabel Rovira i Aballà heretà la propietat de la casa i de la fàbrica l’any 1978.
La casa consta de planta baixa i pis d’estil modernista. El primer pis té una llarga balconada amb quatre finestres i amb un coronament a dalt de tot de la façana format per línies sinuoses i ondulades.
El mur de la façana està treballat amb el “sistema d’encoixinat” i destaquen les línies i motius florals i vegetals modernistes.
Originàriament situat a la planta baixa de l’edifici hi havia l’antic despatx, dues habitacions, el gran menjador i la cuina. Accedint per una de les dues escales es podia anar a la primera planta que comptava amb vuit habitacions i un bany.
Actualment es conserva una de les dues escales i no és l’original i la majoria de les habitacions han estat reformades per tal d’adequar-les al seu ús geriàtric ja que l’actual propietari, el sr Joan Besson i Rovira juntament amb la seva dona són els propietaris tant de l’edifici com de l’actual residència geriàtrica i centre de dia Can Rovira.
Malgrat el pas del temps i el pas de la riuada de 1972 (que destruí gran part dels mosaics decoratius de la planta baixa i gran part del mobiliari) encara avui en dia queda un cert aire senyorial a la Casa Rovira que es pot contemplar a través dels antics quadres, cadires modernistes, llums originals, un gran armari i molts motlles d’escaiola que amb motius florals encara decoren gran part dels sostres i de les estances de la Casa Rovira.

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de CEDIP