Església de Sant Pere de Perafort
(Perafort - Tarragonès)

Perafort - Porta de l'església de Sant Pere

Perafort - Porta de l'església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2008)

Perafort

Perafort (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1919)

Situació Plaça de l'Església
Durant l'edat mitjana, l'església parroquial de la contrada, que agrupava, entre d'altres pobles, els de Perafort, Puigdelfí i el Codony, estava situada en aquest darrer terme, tot i que se'n desconeix l'emplaçament exacte. Se sap que estava dedicada a sant Pere i està documentada des de l'any 1154. Aquesta església, isolada i allunyada dels nuclis més poblats, estava enrunada al segle XVIII i el 1731 el rector es traslladà a la Secuita. Posteriorment es va decidir aixecar un nou temple, encara dins el terme del Codony però a tocar de Perafort. És un edifici de tres naus, amb contraforts que sostenen la nau central, i campanar de torre adossat a la façana principal. Aquesta és de factura senzilla, amb porta d'arc escarser i rosassa. Malmesa durant la Guerra Civil, va ser restaurada l'any 1940, data que inscrita a la creu que presideix la porta.