Mercat de Sant Antoni
(Barcelona | Sant Antoni - Barcelonès)

Barcelona - Mercat de Sant Antoni, interior

Barcelona - Mercat de Sant Antoni, interior (Foto: Albert Esteves, 2008)

Barcelona - Mercat de Sant Antoni (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Mercat de Sant Antoni, panoràmica aèria

Barcelona - Mercat de Sant Antoni, panoràmica aèria (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2018)

Barcelona - Mercat de Sant Antoni, panoràmica aèria (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2008)

Barcelona - Mercat de Sant Antoni, foto antiga

Rètol de la parada 435-436 (Carnisseria Giralt), obra de Eduard M. Balcells -1909/10- MUHBA

Rètol de la parada 435-436 (Carnisseria Giralt), obra de Eduard M. Balcells -1909/10- MUHBA (Foto: Anna Corcoll, 2022)

TipusMercat
AutorAntoni Rovira Trias / Josep Maria Cornet Mas
Situació Cruïlla dels carrers Borrell, Urgell, Manso i Tamarit
InterèsEspecial interès Interessant
Edificat entre 1872 i 1882, just després de l'enderroc de les muralles. De fet, al mateix lloc ja existia prèviament un mercat obert davant del portal de Sant Antoni, des d'on sortia la carretera de Collblanc. Constitueix, amb el Born, el millor exemple de l'arquitectura del ferro a Catalunya. La seva planta s'adapta a la forma octogonal del solar conformant una creu de sant Andreu traçada per les quatre galeries, al bell mig de les quals es defineix un cos octogonal que s'enlaira amb un cimbori central.

Entre 2009 i 2018 es va dur a terme una profunda reforma del mercat, mantenint els seus trets essencials i la seva imatge externa, i es van construir quatre plantes soterrades. Els quatre patis exteriors han estat convertits en places públiques i s'han incorporat a la reforma les troballes arqueològiques de l'antic baluard de Sant Antoni, que formava part de les muralles del segle XVII. La reforma ha estat projectada pels arquitectes Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas i Olga Schmid.