Nucli antic de les Gunyoles
(La Secuita - Tarragonès)

La Secuita - Les Gunyoles, casal de la plaça (Foto: Albert Esteves, 2008)

La Secuita - Les Gunyoles, Sant Fructuós

La Secuita - Les Gunyoles, Sant Fructuós (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Les Gunyoles
El lloc està documentat des del segon terç del s XII. Va pertànyer a la família Sesgunyoles fins el 1258, quan va ser venut al monestir de Santes Creus. Va ser el darrer dels antics pobles que es va agregar al municipi de la Secuita (1842). Per la tipologia dels portals es pot deduir que la major part de cases antigues són del segle XVIII, un període en el qual tota la comarca va gaudir d'un important creixement demogràfic. El conjunt es conserva prou bé, manté l'estructura urbana original i una tipologia arquitectònica homogènia. Cal destacar els carrers del la Font i de Catalunya, així com la plaça Major. L'església, dedicada a sant Fructuós, és de la dècada dels cinquanta del segle XX.