Església de Sant Roc de l'Argilaga
(La Secuita - Tarragonès)

La Secuita - L'Argilaga, Sant Roc (Foto: Albert Esteves, 2019)

La Secuita - L'Argilaga, Sant Roc (Foto: Eloy Guirao, 2018)

La Secuita - L'Argilaga, Sant Roc (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació L'Argilaga, plaça de l'Església
L'Argilaga està documentat des del segle XIII com a lloc vinculat al Catllar, de la parròquia del qual depenia la seva església, construïda l'any 1597 i destruïda l'any 1936. L'actual edifici, de línies classicistes, va ser alçat després de la Guerra Civil. És un edifici de tres naus, la central coberta amb volta de canó i les laterals amb volta d'aresta, amb una façana ornamentada amb falses pilastres acanalades, portal d'arc escarser i frontó triangular al capdamunt. Té un destacat campanar, amb els trams superiors octogonals, coronat amb una cúpula bombada de rajoles negres molt inhabitual a les esglésies catalanes.

L'Argilaga és l'únic agregat del municipi de la Secuita que no pertany al Baix Francolí sinó al Baix Gaià.