L'Agulla
(El Catllar - Tarragonès)

El Catllar - L'Agulla (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

El Catllar - L'Agulla (Foto: Albert Esteves, 2008)

TipusElement singular
Situació Camí de l'Agulla
Torre estreta feta amb pedra i morter de calç, situada al costat d'un camí, molt a prop del poble i que n'ha esdevingut un dels seus símbols. Té una altura d'uns 12 metres. Es relaciona, tradicionalment, amb l'antic abastiment d'aigua a la vila, amb la funció de ventilar i controlar la pressió. Es té constància de la seva existència des del segle XVII, tot i que podria ser més antiga.

Jesús Ávila Granados, però, li atribueix un altre propòsit. Segons la seva teoria, es tracta d'una construcció d'origen cèltic, una llanterna dels morts, o sigui, un edicle destinat a facilitar el trànsit de les ànimes dels difunts al Més Enllà, alçat just a l'extrem de l'antic cementiri*.

*Ávila Granados, Jesús: Simbología sagrada.