Ciutadella: les muralles medievals
(Roses - Alt Empordà)

Roses - Ciutadella, recinte medieval

Roses - Ciutadella, recinte medieval (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Ciutadella, avinguda de Rhode
Durant les guerres púniques el petit nucli urbà va ser fortificat amb les primeres muralles (segle III aC). Amb tot, la conquesta romana va suposar la fi de la colònia grega i el seu abandó fins ben entrat el segle II dC. Durant la baixa romanitat la ciutat es va mantenir activa i dinàmica i cap al segle IV es va construir la primera basílica paleocristiana, amb una necròpolis al seu costat. Sobre les ruïnes d'aquesta es va construir l'església romànica, cap al segle XI. El creixement esdevingut durant el segle XIII va impulsar la construcció d'un nou recinte emmurallat, amb vuit torres circulars, que es va dur a terme durant el segle següent. Es conserven sis d'aquestes torres, a més de diverses cases i carrers de la vila medieval. Aquesta va ser abandonada a mitjan segle XVII per donar lloc a l'actual poble extramurs.