Palau dels Comtes de Marianao
(Sant Boi de Llobregat - Baix Llobregat)

Sant Boi de Llobregat - Parc de Marianao

Sant Boi de Llobregat - Parc de Marianao (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorJosep Fontserè Mestre, m.o./ Josep Muxart (reforma)
Situació Tarongers, s/n.
InterèsEspecial interès Interessant
Fet construir per Salvador Samà i Torrents, Marques de Marianao (1861-1933), membre d'una família d'antics indianos enriquits a Cuba, que va arribar a ser alcalde de Barcelona als inicis del segle XX. La casa originària era una masia coneguda com la Casa Sans. A partir de 1880 va ser transformada en un gran edifici senyorial d'aire casteller, amb molts elements ornamentals extrets del repertori gòtic i renaixentista. Sembla que va ser aquí on es va gestar el cop d'estat del general Primo de Rivera l'any 1923. Després de la Guerra Civil va ser adquirit en subhasta pública per l'administrador de la família Samà, Abdó Bordoy, i poc després s'inicià el procés d'urbanització de bona part de la propietat. Des de 1974, el palau i una part de l'antic jardí és propietat municipal.

El 2014 es va projectar una adaptació de l'edifici -arquitecte Josep Muxart- per a situar-hi el CEISAM: Centre d'Excel·lència Internacional per a la Salut Mental de Catalunya, acabada en la seva primera fase el 2016.