Casa Leandre Ripoll
(Tarragona | Barris de Llevant - Tarragonès)

Tarragona - Casa Leandre Ripoll, Sant Antoni, 17 (Foto: Albert Esteves, 2022)

Tarragona - Casa Leandre Ripoll. Postal antiga

AutorJosep M. Pujol de Barberà
Situació Pg. Sant Antoni, 15 i 17
Casa d'estiueig de la família Ripoll, projectada l'any 1913, concebuda com a mirador encarat al mar, on encara es conserva la façana original de gust plenament modernista. Constituïa un conjunt molt extens, alterat l'any 1970, quan es va enderrocar la part central per edificar-hi un bloc d'habitatges de nova planta. Comptava amb una casa pel servei, una pista de tenis, horts i cavallerisses. Del conjunt original han quedat dues edificacions ara independents.

La casa del núm.15 consta de planta baixa i pis, amb una torratxa poligonal amb cúpula cònica de ceràmica. La façana de mar, decorada amb ceràmica blava, conserva plenament el gust ornamental modernista, amb una destacada tribuna central arrodonida que fa de balcó del pis. La façana que dona al carrer presenta una decoració amb motlluratge i esgrafiats, també de caràcter modernista, però molt més continguda.

L'edifici del núm. 17, de planta baixa i dos pisos, també amb una torratxa, és de major sobrietat i completament monocrom. Es caracteritza per l'originalitat de les obertures, finestres balconeres bigeminades i trigeminades amb trencaaigües de perfil corbat, com el mateix coronament, el qual està decorat amb esgrafiats.