Ruïnes del Teatre Romà
(Tarragona | Serrallo - Port - Tarragonès)

Tarragona - Ruïnes del Teatre Romà, vista aèria (Foto: Google Maps, 2008)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Caputxins / Rebolledo / Sant Magí
El teatre romà va ser construït al segle I dC en un indret on hi havia hagut anteriorment uns dipòsits i magatzems relacionats amb el port romà (segle II i I aC). Del teatre es conserven restes de la cavea (graderia), orchestra (hemicicle situat al peu de la graderia) i scaena (escenari). Aquest últim estava tancat per una façana monumental amb una rica decoració escultòrica. Va estar en ús fins a la fi del segle II. Posteriorment, es van alçar nous edificis aprofitant els materials del teatre. A començament del segle XX hi havia diverses naus del port de Tarragona i encara l'any 1951 es van construir uns dipòsits que van destruir part de la graderia. El 1977 estava previst ocupar tot el solar amb blocs d'habitatges i fins i tot es van iniciar els treballs, però la mobilització ciutadana va aconseguir aturar-ho, després d'un llarg procés judicial. L'any 1998 va passar a mans de la Generalitat de Catalunya.

Entre 2013 i 2019, l'arquitecte Toni Gironès va sotmetre'l a una restauració mitjançant una superestructura de barnilles d'acer corrugat que recrea l'espai original, finalista als premis FAD.