La Boella
(La Canonja - Tarragonès)

La Canonja - La Boella

La Canonja - La Boella (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Crtra. de Reus
InterèsEspecial interès Interessant
Important mas d'origen molt antic. Està documentat des de 1150, quan el príncep Robert el Normand en feu donació a Hug i la seva muller Eva per tal que repoblessin el lloc. Al segle XIV era propietat reial i el 1403 va ser adquirit per l'arquebisbe Ènnec de Vallterra. A partir de 1600 n'eren senyors els Sicart i posteriorment va ser propietat de la família Canals.

El mas, completament remodelat a mitjan segle XIX, té planta quadrada i una torre rectangular amb magnífics finestrals neogòtics. Adossada a la casa hi ha la capella, amb un petit campanar d'espadanya. Ha estat restaurat modernament i en l'actualitat funciona com a centre de convencions i celebracions. Prop del mas hi ha un molí d'oli.

Al barranc de la Boella hi ha un jaciment paleontològic on s'han trobat restes de mamuts.