Castell dels Montgons
(Tarragona | Eixample Nou - Barris de Ponent - Tarragonès)

La Canonja - Castell dels Montgons (Foto: Albert Esteves, 2008)

La Canonja - Els Montgons

La Canonja - Els Montgons (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Crtra. de Constantí. Polígon industrial
Necessita intervenció urgent
Poblat medieval deshabitat i en estat ruïnós. Està documentat des de l'any 1149, quan pertanyia a la família Timor, que en va mantenir la senyoria fins al segle XIII. A la fi del segle XIV va passar a mans de l'arquebisbat de Tarragona. A mitjan segle XVI va començar a despoblar-se.

Es conserven restes del castell i de l'església de Sant Julià. El castell, situat dalt d'un petit turó, tenia planta rectangular, però només es conserva en bon estat una façana. El mur té un tram amb aparell fet amb filades de pedra petita sense treballar, amb algun tros d'opus spicatum. Un altre tram presenta pedres més grans col·locades de forma més irregular.

Prop del castell i de l'església hi ha restes de diversos habitatges medievals, algun d'ells excavat en la roca, en gran part envaïts per la vegetació. Tot el conjunt es troba en un lamentable estat d'abandó que fa témer per la seva conservació.