Castell de Vila-seca o dels comtes de Sicart
(Vila-seca - Tarragonès)

Vila-Seca - Castell, façana posterior

Vila-Seca - Castell, façana posterior (Foto: Valentí Pons, 2011)

AutorEnric Fatjó Torras (reforma)
Situació Carrer del Castell
El seu origen es remunta a la segona meitat del segle XII, quan el lloc era senyorejat per la família dels Olzina. Un segle més tard Vila-seca es trobava dividida en dues jurisdiccions, una depenent dels Olzina (Vila-seca de Solcina) i l'altra del senyor de Reus (Vila-seca del Comú). A mitjan segle XV, Vila-seca de Solcina pertanyia a Bernat de Saportella fins que, el 1525, va ser venuda a l'arquebisbe Pere de Cardona, que ja era senyor de Vila-seca del Comú i que va unir definitivament els dos termes.
Del castell medieval en resta molt poca cosa. A la fi del segle XVII el castell va ser adquirit pel cònsol holandès Joan Kies Helmont que va transformar l'edifici en una casa rural d'estil holandès. Només se'n salvà la torre mestra. Però la transformació en l'actual palau neogòtic va ser duta a terme per Isidre de Sicart i Torrents, comte de Sicart, que l'havia adquirit l'any 1899. Des de 2005 és propietat de l'Ajuntament de Vila-seca.