Ciutadella: el Portal de Mar
(Roses - Alt Empordà)

Roses - Portal de Mar

Roses - Portal de Mar (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorGiovan Battista Calvi / Bartomeu Sabater
Situació Avinguda de Rhode
InterèsEspecial interès Interessant
Constitueix l'entrada principal del recinte emmurallat i estava protegida per una barbacana, amb pont llevadís. És una de les obres més representatives del l'art renaixentista d'influència italiana a Catalunya. S'inspira en els portals d'algunes fortaleses construïdes a Itàlia durant la primera meitat del segle XVI (Verona, Venècia i, sobretot, Màntua). L'especialista Damià Martínez Latorre assenyala que és necessari reivindicar per a aquesta obra renaixentista catalana un merescut lloc de privilegi pel que fa a la importació de models italians a d’altres països europeus.

L'autor de la traça va ser Giovan Battista Calviv però l'executor va ser el català Bartomeu Sabater, que el 21 de juliol de 1556, reclamava certes quantitats relacionades amb tota l'obra feta per ell a la fortalesa, inclosa la porta monumental.