Església parroquial de Sant Mateu
(Vallirana - Baix Llobregat)

Vallirana - Església de Sant Mateu (Foto: Vicenç Perals, 2013)

Vallirana - Església

Vallirana - Església (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1996)

Situació Església
Amb el creixement del nucli urbà a banda i banda de la carretera, cap a la fi del segle XVIII, es va fer necessària la construcció d'una església i així ho sol·licità el rector de Cervelló el 1802. El nou edifici va ser inaugurat el 1804 i va ser parròquia independent a partir de 1867. És un edifici que segueix la tradició del barroc popular tardà. La façana té un coronament curvilini, un ull de bou central i un portal molt simple, de línies clàssiques. El campanar adossat, de planta quadrada, s'obre al carrer a través d'un portal amb major riquesa ornamental, presidit per una fornícula on hi ha la imatge del patró. Els esgrafiats que actualment decoren la façana aconsegueixen pal·liar l'austeritat original del conjunt.