Església parroquial de Santa Maria
(Fondarella - Pla d'Urgell)

Fondarella - Església de Santa Maria

Fondarella - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2008)

La Fondarella - Església de Santa Maria

La Fondarella - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2008)

La Fondarella - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

Situació Carrer de Santa Maria
Tot i que l'edifici actual és posterior, del segle XVI, l'església té origen romànic. Està documentada des del segle XII, quan formava part del bisbat de Vic. Al segle XVI va passar a dependre de Solsona. La façana és feta amb carreus de pedra ben escairats i té un coronament esglaonat formant una espadanya de tres ulls. El portal és adovellat, d'arc rebaixat i al seu damunt hi ha una rosassa. Ha estat reformada modernament i s'hi han afegit tres absis semicirculars. A la seva esquerra hi ha les restes de la rectoria que, en una llinda, conserva un escut amb la data de 1796.