Cal Massot
(El Palau d'Anglesola - Pla d'Urgell)

El Palau d'Anglesola - Cal Massot

El Palau d'Anglesola - Cal Massot (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorFamília Auqui, A.Badi o P. Pons (atrib)
Situació Doctor Pont i Gol, 2
Només en resta la façana, que és una de les més destacades del poble. Tota ella està feta amb carreus de pedra de bona factura. Són de gran interès la finestra i el portal del balcó, amb motlluratge esculpit i capitells amb bustos humans i animals fantàstics. Damunt la cornisa, també esculpida -amb oves i dentellons- es veuen encara les finestres de les golfes, de llinda recta amb trau conopial. Cal destacar també el forjat de la barana del balcó, amb una epigrafia (Massot/1761?) al centre que no correspon, però, a la data de construcció.

Segons Joan Yeguas, els motius geomètrics classicistes estan relacionats amb els de la portada de l'església de Bellpuig, que, alhora, recorden models castellans i italians. Aquests motius són idèntics als de Cal Ferrer del Tall de les Borges Blanques i semblants als de Ca la Rosita dels Cartrons de Térmens. També l'escultura figurada dels capitells vincula aquests tres edificis. Segons Yeguas, es tractaria del mateix autor en el cas de Cal Massot i Cal Ferrer del Tall. A Térmens, parlaríem d'un seguidor.

Quant a l'atribució, aquest autor esmenta tres possibilitats: Oliveri Auqui, Antoni Badi -potser ambdós de procedència italiana- o Pere Pons, actius a la zona a principis del segle XVII.