Creus de terme
(Castellnou de Seana - Pla d'Urgell)

Castellnou de Seana - Creu gòtica

Castellnou de Seana - Creu gòtica (Foto: Albert Esteves, 2008)

Castellnou de Seana - Creu renaixentista

Castellnou de Seana - Creu renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2008)

Castellnou de Seana - Creu renaixentista (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1917)

Castellnou de Seana - Creu gòtica (Foto: Del llibre "Les Creus al Vent", d'Albert Bastardes, 1917)

Castellnou de Seana - Rèplica de la creu de terme

Castellnou de Seana - Rèplica de la creu de terme (Foto: Joan Yeguas, 2011)

TipusCreus monumentals
Situació Plaça de l'Església i casa particular
Necessita intervenció urgent
A Castellnou hi havia dues creus de terme. L'una, de cap a 1525 i d'estil gòtic tardà, era situada a la sortida del poble, al camí de Vila-sana. El seu tambor conté vuit imatges de sants sota arcs conopials. La creu floronada presenta la Mare de Déu amb el Nen al costat que dóna al camp i Crist crucificat al costat que dóna al poble.

L'altra, renaixentista i també amb sants representats i creu floronada, s'alçava al final del carrer del Calvari. D'aquesta darrera se'n pot veure la base, ara situada al costat de l'església. Duu inscrita la data de 1580 i el nom del finançador de l'obra, Bartomeu Gomar, de Golmés, de qui és l'escut. Aquest conté, a l'esquerra les ones dels Anglesola i a la dreta, un castell i a sota, cinc estrelles. A continuació del fust, vindria el tambor -que presenta sis figures- i la creu. Joan Yeguas relaciona aquesta peça amb la creu de Santa Anna d'Anglesola, de 1582.

Totes dues creus foren destruïdes per la barbàrie iconoclasta l'any 1936. Tanmateix, s'han conservat, força malmesos, els dos capitells o nusos i una part de la cresteria, dipositats al pati d'una casa del poble.

L’1 d’octubre de 1911 es va reinstal·lar la creu de 1580 a una rotonda a l’entrada de la població, corresponent a la carretera de Vila-sana. L’obra té parts originals (com la base) i rèpliques (el capitell i braços de la creu).
El capitell i braços han estat restaurats i ubicats als baixos de l’Ajuntament.