Xemeneia del Vapor Nou
(Barcelona | Vila de Gràcia Sud - Barcelonès)

Barcelona - Xemeneia del Vapor Nou

Barcelona - Xemeneia del Vapor Nou (Foto: Albert Esteves, 2008)

Barcelona - Xemeneia del Vapor Nou (Foto: Valentí Pons)

Situació Plaça del Poble Romaní / Siracusa, 39-51
La fàbrica de cotó Puigmartí (el Vapor Nou) es va instal·lar a Gràcia l'any 1839, dos anys després del Vapor Vilaregut o Vapor Vell. Posteriorment, van anar sorgint en aquest mateix sector altres centres fabrils que, cap a la dècada dels seixanta del segle XIX, van convertir la zona en una potent àrea industrial. Dels escassos testimonis d'aquell període cal destacar la xemeneia del Vapor Nou, feta de maó vist sobre un basament de planta quadrada, davant la qual es va obrir una plaça. Al pedestal hi ha dues plaques commemoratives dedicades a Francesc Puigmartí, fundador de la fàbrica, i al cantant de rumbes conegut com a Gato Pérez.