Església de Santa Maria
(Barbens - Pla d'Urgell)

Barbens - Església de Santa Maria

Barbens - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2008)

Barbens - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1917)

Situació Plaça de l'Església
L'església de Santa Maria de Barbens està documentada des de l'any 1098. Durant el segle XIII va dependre dels templers, que havien fundat una comanda al castell, i posteriorment de l'orde de l'Hospital. Del primitiu temple romànic no ens n'ha pervingut cap resta. L'edifici actual va ser enllestit l'any 1686, data que veiem gravada damunt la fornícula que presideix la façana.

L'edifici consta de tres naus, separades per arcs de mig punt sobre pilars amb columnes adossades, i cobertes amb voltes de creueria. La portada és de mig punt, adovellada. Al seu damunt hi ha la fornícula amb petxina, que allotja la imatge de la Verge. Al costat dret de la façana s'alça el campanar de torre, de planta quadrada, del segle XVIII.