Ermita de la Mare de Déu d'Horta
(Ivars d'Urgell - Pla d'Urgell)

Ivars d'Urgell - Santuari de la M.D. de l'Horta

Ivars d'Urgell - Santuari de la M.D. de l'Horta (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Avinguda de la Mare de Déu d'Horta
InterèsEspecial interès Interessant
Segons la tradició, en aquest indret un pastor de Barbens va trobar la imatge d'una Mare de Déu. El primer temple data del segle XIV, però l'edifici actual és de la segona meitat del segle XVII. Consta d'una nau coberta amb volta de llunetes, absis cobert amb una gran petxina i campanar de torre octogonal adossat a la façana. Fent cantonada amb aquesta hi ha l'antiga casa de l'ermità, amb un porxo d'arcs de mig punt. La façana és bastida amb pedra fins a l'alçada del portal. Aquest és senzill, rectangular, ornat amb una motllura.
La Mare de Déu de l'Horta té una gran tradició a la contrada. La processó de l'any 1825 va congregar feligresos de més de quaranta pobles de la comarca.