Montalé
(Ivars d'Urgell - Pla d'Urgell)

Ivars d'Urgell - Montalé (Foto: Albert Esteves, 2008)

Ivars d'Urgell - Montalé , vista aèria

Ivars d'Urgell - Montalé , vista aèria (Foto: Google Maps, 2008)

Situació Camí de la Fuliola
El lloc de Montalé, amb el seu castell ja desaparegut, està documentat d'ençà del 1158 com a propietat del bisbat d'Urgell. El 1431 va ser cedit, juntament amb l'església, a l'abat de Montserrat. Actualment només en resta una casa. Es tracta d'una gran masia amb diverses construccions annexes tancades dins un clos murat. El cos més antic està precedit per dos grans arcs de mig punt amb una columna enmig, que fan de porxo a l'escala que duu al pis, on hi ha una porta renaixentista, del 1575. A la planta baixa hi ha la capella, oberta amb un portal adovellat, i damunt del teulat, el campanar d'espadanya. Adossat a aquest cos n'hi ha un altre de planta rectangular amb un un porxo de quatre grans arcades.