Ermita del Miracle
(Bellvís - Pla d'Urgell)

Bellvís - Capella del Miracle

Bellvís - Capella del Miracle (Foto: Albert Esteves, 2008)

Bellvís - Capella del Miracle (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

Situació Camí de Balaguer
Segons la tradició, el 26 d'octubre de l’any 1190, la Verge es va aparèixer per ajudar al pagès de Sidamon, Joan Amorós, quan ell i la seva mula, carregada de farina, van enfonsar-se en un bassal pantanós i no en podien sortir. De les cordes que lligaven la càrrega del pagès, i que miraculosament es van tornar a unir després de tallades, prové el nom de Mare de Déu de les Sogues. Fortament arrelada aquesta llegenda a la comarca, l'any 1528 es va creure que unes algues vermelloses i unes clapes de salnitre, eren restes del vi de la bota de Joan Amorós i farina de la saca que duia la mula. Així ho van signar, a petició del rector Anton Despés, el vicari de Bellvís, Antoni Roselló; el vicari de les Sogues, Andreu Soler; i el vicari del Poal, Joan Falcó. A l'indret de la troballa es va edificar la capella.

És un edifici senzill, de planta rectangular, precedit per un atri porticat, restaurat l'any 1968.