Església de Santa Maria de Jesús
(Barcelona | Vila de Gràcia Sud - Barcelonès)

Barcelona - Església de Santa Maria de Gràcia (Foto: Anna Corcoll, 2021)

Barcelona - Església de Santa Maria de Gràcia. Absidiola

Barcelona - Església de Santa Maria de Gràcia. Absidiola (Foto: Anna Corcoll, 2021)

Barcelona - Església de Santa Maria de Gràcia. Capella de Sant Joan Baptista

Barcelona - Església de Santa Maria de Gràcia. Capella de Sant Joan Baptista (Foto: Anna Corcoll, 2021)

Barcelona - Església de Santa Maria de Jesús. Projecte

Barcelona - Església de Santa Maria de Jesús. Projecte (Foto: enviada per José Manuel Fdez Ramos)

AutorJosep Goday Casals
Situació Gràcia, 3-5
L'origen d'aquesta església és el monestir franciscà de Santa Maria de Jesús de Gràcia, fundat per Alfons IV, l'any 1427 a l'actual cruïlla dels carrers Aragó i Pau Claris, traslladat l'any 1825 al barri de Gràcia. Després de l'exclaustració de 1835 va ser habilitada com a parròquia, fins que cent anys després s'iniciava la construcció d'un nou temple, projectat per l'arquitecte noucentista Josep Goday, que moriria el 1936. L'obra va quedar interrompuda per la guerra i no s'enllestiria fins a l'any 1944.

Consta de tres naus separades per arcs de mig punt sobre columnes cilíndriques (més alta la central) i absis carrat. La façana és de maó vist, gairebé nua, tret de la rosassa en forma d'estrella i el portal, flanquejat per columnes helicoidals. Al projecte original es preveia un coronament diferent, dos campanars de planta estrellada i diverses escultures, que no es van arribar a realitzar. De l’interior cal destacar l’altar de la Verge dels Dolors, les escultures de l’altar de Joan Rebull, el baptisteri i la Verge de Fàtima i els vitralls obrats pel taller Bonet.