Porxos de la plaça Orpí (Can Burros)
(Piera - Anoia)

Piera - Can Burros

Piera - Can Burros

Piera - Can Burros (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1914)

Situació Plaça Joan Orpí
Els porxos de la plaça Orpí, sota Can Burros, és un dels espais més emblemàtics de Piera i constituïa el centre neuràlgic de la vila medieval, on connectaven la plaça del Mercadal amb la del Castell. Segurament es va originar al segle XIV. Al segle XVI hi devia haver un pou, si atenem al nom d'una casa, Can Orpí del Pou, on va néixer Joan Orpí (1593 - 1645), conqueridor dels indis Cumanagots, i fundador de les ciutats veneçolanes de Tarragona i Barcelona. En aquella època la casa allotjava un dels hostals de la vila, i és probable que d'aquí derivi el nom de can Burros, pels animals que hi devia haver sempre davant de la casa. Al segle XIX es va dividir en tres cases independents. Com es pot veure a la foto de 1914 que adjuntem, la casa tenia originalment un aspecte ben diferent de l'actual. La reforma posterior va suposar un canvi radical del coronament, un nou acabat d'estuc i uns contraforts de reforç.